Depression. A Story of Hope.

Published on

Drie sprekers/reserchers over Depressie, Zelfmoord, Mindfulness en Hoop (Olivia Kirtley, Tim Dalgleish, Ruth Baer) ter ere van het eredoctoraat van Em. Prof. Mark Williams. Een paar van mijn take-home-messages : - Suïcidale ideatie wordt vooral veroorzaakt door verminderd positief denken en niet noodzakelijk door toegenomen negatief denken. - Probeer je als onderzoeker te richten op de moeilijkste problemen, denk groot en neem risico's. - Een ken...

Drie sprekers/reserchers over Depressie, Zelfmoord, Mindfulness en Hoop (Olivia Kirtley, Tim Dalgleish, Ruth Baer) ter ere van het eredoctoraat van Em. Prof. Mark Williams.

Een paar van mijn take-home-messages :
- Suïcidale ideatie wordt vooral veroorzaakt door verminderd positief denken en niet noodzakelijk door toegenomen negatief denken.
- Probeer je als onderzoeker te richten op de moeilijkste problemen, denk groot en neem risico's.
- Een kenmerk van mensen die worstelen met hun mentale gezondheid is de neiging om het leven te ervaren in generalisaties (bijvoorbeeld: al mijn relaties mislukken).
- Neem je werk serieus, maar neem jezelf nooit te serieus.
- Door de tijd heen hebben we sociale proxies ontwikkeld (bijvoorbeeld uitgenodigd worden voor een bepaald chic feestje) die we zijn gaan zien als zaken van leven of dood. Dat zijn ze natuurlijk niet, maar we reageren erop alsof dat wel zo is.
- Hoe mensen reageren op aangename en onaangename situaties ligt aan de basis van ons mentale welzijn en van veel psychiatrische stoornissen.

Ander nieuws

 • INTERDECANENOVERLEG

  Published on

  SAMENWERKING. Gisteren werd het #WeMeds project besproken met alle decanen van de #Vlaamse #Faculteiten #Geneeskunde. Het ging over de stand van zaken, verzamelen van feedback en hoe we zo efficiënt mogelijk verder kunnen. Take home messages: 📢 Derde #vragenlijst staat nu open, dus ken jij een student geneeskunde, HAIO of ASO, stuur hen naar www.wemeds.be 🕸 Samenwerking is key in een complex landschap met zoveel actoren en prioriteiten, gaande ...

 • Radium Girls legden de basis voor OSHA

  Published on

  RADIUM GIRLS. We hebben net de podcast van de volksjury beluisterd over de 'Radium girls'. Een verhaal over moedige vrouwen die rond 1917 horloges met radiumverf beschilderden voor soldaten aan het front. Wat ze niet wisten, was dat ze hun gezondheid in gevaar brachten. Na enkele jaren stierven ze een gruwelijke dood, terwijl hun werkgever alle verantwoordelijkheid ontweek. De vrouwen vochten terug, en na veel rechtzaken en media aandacht werd de...

 • WeMeds op Radio 1

  Published on

  Deze week ontving WeMeds een telefoontje van Radio 1 (programma: Ondanks de Zomer) voor een zeer kort telefonisch interview live on air over de lopende discussie over het al dan niet schrappen van 'cum laude' in de studie geneeskunde. Meerdere Nederlandse universiteiten overwegen om de titel 'cum laude' te schrappen voor hun afgestudeerden omdat ze vrezen dat dit kan bijdragen aan hoge competitiedruk, chronische stress en uiteindelijk burnout.

See More

"-- SEO4AJAX --" "seo4ajax Access"

"-- SEO4AJAX --" "Init" {"hubsSlug":"bga","regionsSlug":"ww","languagesSlug":"nl","newsSlug":"depression-a-story-of-hope"}

"-- SEO4AJAX --" "Normalization A" {"hubsSlug":"bga","regionsSlug":"ww","languagesSlug":"nl","newsSlug":"depression-a-story-of-hope"} 200 "https://campus.meplis.com/bga/ww/nl/news/depression-a-story-of-hope"

"-- SEO4AJAX --" "Normalization B" {"hubsSlug":"bga","regionsSlug":"ww","languagesSlug":"nl","newsSlug":"depression-a-story-of-hope"} 200 "https://campus.meplis.com/bga/ww/nl/news/depression-a-story-of-hope"

"-- SEO4AJAX --" "Timeout: " 5 " seconds"

"-- SEO4AJAX --" "$window.onCaptureReady Called" 200 "https://campus.meplis.com/bga/ww/nl/news/depression-a-story-of-hope"

"-- SEO4AJAX --" "Bugsnag Called"